Iyengar yoga
Yoga betekent eenheid. Yoga is erop gericht lichaam en geest tot eenheid te brengen. Alle vormen van yoga hebben het doel een bewuster en evenwichtiger leven te leren leiden. Iyengar Yoga is een actieve, uitdagende en zorgvuldige vorm van Hatha Yoga en bestaat uit de beoefening van lichaamshoudingen (asanas) en ademhalingstechnieken (pranayama). Kenmerkend voor Iyengar yoga is de systematische en geleidelijke methode gericht op het in lijn brengen van het lichaam (zogenoemde ‘alignment’). Iyengar Yoga besteedt ook veel aandacht aan de volgorde waarin de asanas aangeleerd en beoefend worden (zogenoemde sequencing). Er zijn verschillende groepen houdingen die afwisselend beoefend worden: staande houdingen, vooroverbuigingen, achteroverbuigingen, draaihoudingen, omgekeerde houdingen, en liggende houdingen. Het gebruik van hulpmiddelen, zoals blokken en riemen, draagt eraan bij dat deze vorm van yoga toegankelijk is, in het aanleren en in het steeds verder ontwikkelen.
Iyengar Yoga is een internationaal gecertificeerd leersysteem en wordt onderworpen aan strenge studie-, kwaliteits- en bijscholingseisen. In het lesgeven komt dat tot uiting door:
- gedetailleerde uitleg en aanwijzingen voor de uitvoering van houdingen
- kennis en inzicht in de anatomie
- correct, ondersteunend en innovatief gebruik van hulpmiddelen in de beoefening
- persoonlijke benadering en aanpassingen bij gezondheidsklachten
B.K.S. Iyengar
Iyengar yoga is genoemd naar B.K.S. Iyengar (India, 1918-2014). Deze wereldberoemde yogaleraar heeft een actieve, uitdagende en zorgvuldige vorm van hatha yoga ontwikkeld door zelf zeer intensief te oefenen en de yogafilosofie te bestuderen.
Vanaf zijn zeventiende jaar tot aan zijn dood heeft hij de eeuwenoude Indiase kennis van yoga overgedragen aan ontelbaar veel leerlingen van over de hele wereld. Het hoofdinstituut van Iyengar Yoga bevindt zich in Pune in India, waar Iyengars’ kleindochter Abhijata en zoon Prashant het instituut leiden en dagelijks lesgeven.
Beginnen met yoga
“Yoga zou zo goed voor me zijn”“, horen we zo vaak van aspirant leerlingen. En dan komen meteen de obstakels naar voren: te druk, te stijf, te moeilijk, teveel kwaaltjes, teveel voor vrouwen, zo zweverig en nog veel meer. Juist reden te meer, om wel op de mat te stappen. En een bewuste keuze te maken en ruimte te creëren om te oefenen op de yogamat. Je leert op een afwisselende en gezonde manier te bewegen. Je traint je geest in concentratie, opmerkzaamheid en aandacht via het lichaam. Daarbij leer je gaandeweg ervaren dat de ideeën over je lichaam, je geest, je beoefening, en yoga toch anders zijn dan je dacht, en telkens weer veranderen.
De lessen zijn in het begin misschien een stok achter de deur om te komen. Maar na enige tijd ontstaat er een diepere behoefte om de verbinding tussen het lichaam, de adem en de geest verder te versterken.
Als je nog nooit eerder yoga hebt gedaan, is de basisles een mooie opstap. Kom kennismaken via een introductiemaand. Dat geeft je een eerste indruk, of yoga iets is wat bij je kan passen. Als je de smaak te pakken hebt, zul je de effecten van yoga echt gaan ervaren! Bovendien is yoga gewoon hartstikke leuk om te doen!
Effecten van yoga
Al na een korte tijd beoefenen van yoga merk je positieve ontwikkelingen op: minder stijfheid in spieren en gewrichten, meer flexibiliteit, kracht en uithoudingsvermogen, verbeterde concentratie en meer ontspanning. Regelmatige yogabeoefening heeft diepe invloed op het totale lichaam en geest.Tijdens de yogabeoefening leer je je eigen lichaam, voorkeurshoudingen, spanningen en (on)mogelijkheden kennen. Geleidelijk aan ontstaat er meer verdieping, verfijning, bewustzijn en opening.
Onnodige spierspanning vermindert en maakt plaats voor een gezonde en correcte lichaamshouding. Doordat je met precisie en aandacht werkt in de houdingen, ontstaat er focus en rust in het hoofd. De ruimte, concentratie, ontspanning en acceptatie die ontstaat door het werken in het lichaam, werken ook mentaal positief door: je voelt (je) beter en houdt energie over!
“Yoga is absolutely the best way to chill out”
~ Raya Uma Datta (senior teacher RIMYI, Pune, India)